Min kat er løbet væk! Hjæ1p

kat løbet væk

Når din kat er løbet væk, må du slå koldt vand i blodet. Læs med her hvad du kan gøre for at finde den igen.

Det er en god ide at du får sikret dig, at katten ikke er lukket inde et sted. Det gør du bedst ved at kalde ved skure, kældre garager o. lign. – Bed om lov til at gå ind og kalde om dagen og kald også om natten eller når det er stille. Tjek også, at katten ikke er blevet jaget op i et træ. Tag gerne en dåse med godbidder med, hvis katten er vant til lyden af den.

Husk også at kalde hos evt. naboer, der er taget på ferie.

Men det er under alle omstændigheder en rigtig god ide, at gå ud og kalde om natten, hvor der ikke er så mange andre lyde, giv dig god tid når du kalder, så katten får tid og mod til at svare. Kig under, i, på og ovenpå alt. Meget ofte er de tæt på.

Hvis katten ikke kommer, så lad en dør stå på klem resten af natten, hvis det er muligt, så den kan komme ind. Det virker bedst om natten, fordi der har været ro i et stykke tid. Første gang det virkede for mig havde jeg ledt og kaldt i en uge. Så fik jeg rådet med at kalde om natten, og så fandt jeg den kl. 4 om natten i naboens skur, 5 m. fra min have. Det har virket for mig flere gange siden og også for mange andre.

kat løbet væk
kat løbet væk

Kom ud i lokalområdet – Husk, ikke alle er på facebook.

Hvis ikke det virker med det samme, så bliv ved med at kalde, og og kom samtidig ud i nærområdet. Når din kat er løbet væk kan du også lave opslag som du hænger op alle vegne, hvor der kommer mange mennesker. Næst efter mærkning er det den mest sikre metode at få katten hjem på.. Brug supermarkeder, børnehaver, legepladser, forsamlingshuse, tankstationer, plejehjem, udflugtsmål, rastepladser, parkeringspladser, lygtepæle, dyrlæger etc.

Stem dørklokker, og smid opslag i folks postkasser, eller hæng dem op i opgangen.

Giv også posten og børnene en plakat. Børn ser og ved mere end mange voksne. Der kunne f.eks stå på plakaten: “kat løbet væk” som overskrift. Nogle kendetegn til den og hvem man skal ringe til hvis man ser den.

Du kan også efterlyse katten i en lokal avis.

Husk endelig at vedligeholde opslag mm. til katten er kommet hjem. Hvis opslagene ikke bliver vedligeholdt, vil mange tro, at katten er kommet hjem.

Du kan ringe til Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812, hvor du både kan efterlyse samt fremlyse et dyr. Falck indleverer mærkenr., hvis de har fundet døde hunde/katte. De har en database derinde, som de tjekker, mens du venter. De skriver dig ned, så du bliver kontaktet, hvis de finder dit dyr.

Kom ind på nettet

Efterlys katten på din egen væg og på så mange lokale facebook sider som muligt når din kat er løbet væk. Skriv byens/områdets navn i søgefeltet, og find de grupper, der er bedst egnet.

Find også dine lokale efterlysningssider og vælg også nogle af de landsdækkende sider.. Kig evt på, hvem der har mange medlemmer.

Husk at holde øje med din mappe med beskeder – især under “Andet/ Beskedanmodninger”, hvor beskeder fra “ikke venner” havner. Nogle kan kontakte dig den vej rundt.

Du finder efterlysningssiderne her:

Når din kat er løbet væk er det også en rigtig god ide, at efterlyse katten på dyrenes beskyttelse, på forsvundne dyr, hos dyreværnet og hos kattens værn (kun umærkede katte). Her bliver der hver dag fremlyst og efterlyst mange katte.

Efterlysning på dyrenes beskyttelse:

http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/hvad-kan-du-g%C3%B8re/savnede-dyr/efterlysning/opret#Od6GEFPIAGUkvPcv.97

Efterlysning på forsvundne dyr:

http://www.forsvundnedyr.dk/upload.php

Efterlysning dyreværnet:

http://www.dyrevaernet.dk/opret-en-efterlysning.aspx

Efterlysning på kattens værn:

http://kattens-vaern.dk/galleri/efterlysninger/saadan-efterlyser-du-din-kat/

Husk også at tjekke alle siderne for fundne dyr, for at se om din kat skulle være imellem. Der kan sagtens være andre steder, du kan efterlyse dit dyr. Listen er ikke udtømmende.

Hvis din indekat/ killing er smuttet ud:

En indekat/killing, der er smuttet ud, sidder meget ofte tæt på og gemmer sig. Det gælder om at komme ud og kalde så hurtigt som muligt. De kan være så utrygge, at de ikke giver sig til kende, selvom du er meget tæt på. Her er det ekstra vigtigt at komme ud og kalde om natten, hvor det er stille, og de derfor hellere vil give sig til kende.

Sæt også den brugte kattebakke ud, og strø gruset i haven el. lign. På den måde kan katten få færten af sig selv, og kan bedre finde hjem. Hvis kattebakken er gjort ren, så stil den udenfor alligevel – evt. også noget andet, der lugter godt af den (kurv, tæppe etc.) eller af jer (godt brugte sokker, svedigt tøj eller sengetøj o. lign).

Hertil kommer selvfølgelige de generelle råd ovenfor.

Hvis din kat er smuttet ud i ukendt område:

Hvis din kat er løbet væk i ukendt territorie, inden den har vænnet sig til et nyt sted f.eks. ved flytning eller pasning udenfor hjemmet, gælder samme råd, som hvis katten er indekat eller killing.

Men afhængig af, hvor langt væk katten er hjemmefra, bør du følge de generelle råd ovenfor både det nye og det gamle sted. Hvis du er flyttet er det klogt at få tidligere naboer og de nye indflyttere til at holde øje med katten.

Hvis din kat ikke er chippet eller øremærket:

Her er det meget vigtigt, at du får din efterlysningsplakat ud til dyrlægerne i området og de nærmeste internater, Ring også til dem, og tjek op med jævne mellemrum. Hvis de får din kat ind, ved de jo ikke, hvis kat det er, medmindre du gør dem opmærksom, at det er din.

Loven siger at hvis din kat ikke er chippet, kan enhver person faktisk “fange” din kat og få den chippet. Så er du lovmæssigt faktisk ikke “ejer” længere. Det er personen der fik katten chippet.

Du kan finde en liste over internater her:

Hvis din kat er chippet eller øremærket:

Husk at melde katten savnet i katteregistret. På den måde kan man bedre finde den, hvis f.eks. øremærket ikke er helt tydeligt, og hvis en finder slår mærket op i registret, kan de med det samme se, at den er savnet og ikke bare er på strejftur.

Gør også oplysningerne offentlige, og tjek at de er rigtige. Rigtig mange ejere bliver desværre ikke fundet, fordi katten har fået nyt hjem eller ejer er flyttet, uden at katteregistret har fået besked.

Der er 2 registre:

Det danske katteregister, som administreres af kattens værn http://www.katteregister.dk/ og Dansk katteregister, som administreres af Inges Kattehjem http://www.dansk-katteregister.dk/

Katten kan være registreret i et af dem eller dem begge to. Husk at du selv er ansvarlig for at få katten registreret, selvom langt de fleste dyrlæger sørger for det. (kat er løbet væk)

I dag har man samlet stort set alle registreringer af dyr i Dyreregisterportalen http://www.dyreregisterportalen.dk/

Hvad skal en god efterlysning indeholde:

  • Hvorfra er den forsvundet
  • Hvornår kat er løbet væk
  • Har den særlige kendetegn
  • Hvordan kommer man i kontakt med dig
  • Et godt billede
  • Brug meget gerne iøjnefaldende farver som blikfang.
  • Når din kat er kommet hjem:Vær forsigtig med at fodre for meget – giv små portioner og spørg dyrlægen.Husk at afmelde efterlysningen de steder, du har efterlyst den, og pil plakaterne ned.

Når din kat er kommet hjem:

Vær forsigtig med at fodre for meget – giv små portioner og spørg dyrlægen.

Husk at afmelde efterlysningen de steder, du har efterlyst den, og pil plakaterne ned.

Nu er det vigtigt at sikre sig katten har det godt. Det kan du læse mere om her: https://www.kattensverden.dk/7-tegn-paa-at-din-kat-trives/

Denne artikel er skrevet af: Jette Jensen fra Tøstrup Kattehjem.

MEST POPULÆRE

Om Kattens Verden

Kattensverden.dk er en samling af artikler der skal give informationer omkring det at have en kat.

Artiklerne er skrevet af  gæsteforfattere og er egne synspunkter og skal ikke forveksles med lægelige vurderinger eller videnskabelige undersøgelser.

OBS: Er du i tvivl om din kats sikkerhed, så ring til dyrlægen med det samme!

Vær en del af fællesskabet: