Min kat er gravid

Ønsker du killinger?
Killinger er jo fantastiske og en kæmpe oplevelse. det er også meget nemmer end feks hundehvalpe, da kattemor opdrager sine killinger selv. Alligevel må vi jo indse at der er for mange killinger i danmark, så det er ikke bare noget man skal gøre for sjov skyld.


Men er beslutningen taget er det jo bare at finde en sød hankat. De fleste hunkatte er i løbetid hver 3 uge, og man er ikke i tvivl! Hun majaver kontant og lægger sig gerne ned med halen til siden. Hun er i løbetid i 7 til 10 dage, og kan blive gravid stort set fra 1 dag. Det er en rigtig god ide at have lidt føling med datoen for graviditeten, da katte føder meget præcist.  Katten er drægtig ml. 63 og 66 dage. Er hun ikke i fødsel inden da, må dyrlægen kontaktes. Dette sker heldigvis ikke så tit. Hunkatten kan også blive gravid med flere hankatte ad gangen, så også derfor er det en god ide at følge med i parringen. 

Hvornår kan man se det?
Når katten er 5 -6 uger henne begynder hun at blive tyk, hun vil også vil sove, spise( Du skal allerede ved parringen begynde at give morkatten, et godt killinge foder og blive ved med dette til hun er færdig med at give mælk.) og drikke mere end hun plejer og dievorterne vil hæve og blive lyserøde.  Maven vil udvide sig i takt med, at killingerne udvikler sig og bliver større. Hvor meget, katten lægger sig ud, afhænger af dens race, gener og killingernes størrelse. Det er en god ide at få hende scannet hos en dyrlægen, så man ved hvor mange killinger der er. 


Nu sker det!
Katte er som sagt gravide i små 9 uger. Når datoen nærmer sig er det en god ide at have en kasse klar med et gamle håndklæde. Den skal ikke være for stor, så hun ikke føler sig tryg i den. Vis hende den igen og igen og håb på hun vil bruge den. hun kan også finde på at gemme sig og klare det hele selv. så kan man pludselig høre små lyde. Katte er rigtig gode til at føde og det er ikke tit der sker komplikationer. Har man selv farkatten kan han godt finde på at lægge sig ned i kassen og hjælpe lidt selv. Hvor sødt er det lige. Stil også kattebakken tæt på fødekassen og mad og vand. Og sørg for hun får fred og ro.

Katte får ml. 2 og 6 killinger, der fødes med 10-60 minutters mellemrum. Når killingen er født går hun straks igang med at rengøre den og det er meget vigtigt hun får lov til dette. Hun vil måske hvile sig lidt, indtil den næste kommer. Hun spisermåske  moderkage som kun er til gavn for hende, så det skal hun have lov til.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis:

  • Fødslen tager mere end 6 timer
  • Der går mere end 3 timer mellem killingerne
  • En killing sidder fast i fødselsgangen
  • Katten har veer og ikke føder en killing indenfor 1 time
  • Der kommer grønt og ildelugtende udflåd ud.

Jeg vil anbefalde at fødekassen bliver smidt ud og en ny kasse er klar til brug, så ved både i og kattemor hvor killingerne er. Hun kan godt finde på at fjerne en af killingerne hvis hun mener den er svag, jeg plejer at ligge den tilbage, det kan godt lade sig gøre. Ellers er katte rigtig gode mødre, og passer og opdrager dem selv. Vær ikke bange for at tage killingerne op og kæle med dem, det vil fremtidige ejer blot være glade for. Støvsug også gerne omking dem efter et par dage. Når killingerne er ml. 10 og 14 dage får de øjne og nu bliver de også mere livlige. De første 3 til 4 uger kan de blive i kassen, men så vil de gerne ud. her begynder de også at få babykillinge foder og de skal på bakken. De kan nok ikke komme op på en rigtig bakke endnu, måske har du et lille fad eller bageplade der kan bruges. De bliver meget hurtige renlige.


Hvornår kan de flytte
Killinger har brug for kontakten til mor i 12 uger, det er ulovligt at sælge den før. Men her er hun også ved at være lidt trætte af dem og afviser dem hvis de vil lege. Husk også på hun hurtigt kan komme i løbetid igen, så man må gøre sig klart hvad man vil. P_piller kan bruges men anbefaldes ikke, da katten med stor sandsynlighed vil få kræft. Så er der jo sterilation eller hvis det er en indekat, er problemet måske ikke så stort.

MEST POPULÆRE

Om Kattens Verden

Kattensverden.dk er en samling af artikler der skal give informationer omkring det at have en kat.

Artiklerne er skrevet af  gæsteforfattere og er egne synspunkter og skal ikke forveksles med lægelige vurderinger eller videnskabelige undersøgelser.

OBS: Er du i tvivl om din kats sikkerhed, så ring til dyrlægen med det samme!

Vær en del af fællesskabet: