3 tegn på din kat er gravid

Katten er drægtig cirka hver 2. til 3. uge fra januar til september alt efter race og alder. Der er derfor masser af muligheder for en eventuel graviditet. Specielt hvis katten kan komme udenfor hjemmet, og parre sig med nabolagets hankatte. Lykkes det for din kat at blive parret sker der en ud af tre ting: 

  1. Omkring 63 dage (9 uger) senere vil katten gå i fødsel.
  2. Parringen stimulerede ikke en ægløsning og katten vil højst sandsynligt komme i løbetid igen om 2-3 uger. 
  3. Katten vil blive ”falsk drægtig”. Dette fænomen kan du læse mere om nederst i artiklen. 

Men hvordan ved du helt præcis om der blev undfanget killinger eller ej? I denne artikel vil vi præcisere hvad du, som ejer, kan holde øje med for at få svar.

Gravid kat i kasse. Din kat er gravid.

Tre tegn på drægtighed, som du selv kan holde øje med

En drægtig kat vil selvfølgelig ændre adfærd, som man som ejer nemt vil ligge mærke til. Men en ændring af adfærd kan skyldes mange ting. Derfor kan det være svært at kvalificere ny adfærd, såsom at katten vil få brug for mere søvn, mad og vand, som værende tegn på graviditet. Vi har derfor listet tre tydelige tegn på graviditet hos din kat herunder.

Se de første tegn på kattens brystvorter

Når katten er drægtig, vil dens krop begynde at ændre sig for at tilpasse sig den nye situation, samt tiden efter fødslen. Allerede 3,5 til 4 uger efter ægløsningen vil kattens brystvorter ændre sig betydeligt. Det er derfor en god ide at være opmærksom på kattens brystvorter før en eventuel graviditet, så du kan se om de har ændret sig i forhold til udgangspunktet. Brystvorterne vil som det første ændre farve, men dernæst også blive større. Dette betyder for de fleste racer, at de forhen var lyserøde og små, til efter parring at blive mørkere og større. Nogle katte får endda så mørke brystvorter, at de vil se mørkebrune ud. Uanset er det svært at tage fejl af, hvis din kat faktisk er gravid. Da det er nemt at se, om brystvorterne er klar til at malke de fremtidige killinger. Katten vil formentlig også begynde at slikke på sine brystvorter senere i graviditeten, det gør den for at stimulere mælkeproduktionen, så hun bliver klar til killingerne. 

I denne tid, nemlig omkring 4 uger inde i graviditeten, kan katten også opfører sig, som om den er i løbetid. Dette sker for omkring hver tiende drægtige kat. Katten vil endda flittigt lade sig parre, og føre sig frem for potentielle mager. Du kan derfor ikke være sikker på at din kat ikke er drægtig, udelukkende fordi den opfører sig, som om den er i løbetid i denne tid. Passer man ikke på, er der endda en mulighed for, at katten kan blive gravid med et nyt kuld killinger – også selvom katten i forvejen er gravid. 

Maven vokser

Omkring 40 dage inde i graviditeten vil man begynde at kunne se graviditeten på den voksende mave. Naturligvis bliver maven større og større med tiden, som killingerne vokser. Men præcis hvor stor katten vil blive, er afhængig af dens race, gener, antal killinger og størrelsen på killingerne. Du vil også klart kunne mærke på kattens vægt, at den bliver tungere at bære og sidde med. Under hele drægtigheden vil kattens vægt stige med omkring 40%. Det betyder altså, at hvis din kat før graviditeten vejer 4 kilogram, vil den i slutningen af graviditeten veje hele 5.6 kilogram. De ekstra kilo kan på grund af pelsen være svære at se for en person, som ikke kender katten. Men ligger katten på siden, vil den gravide mave tydeligt stikke frem. 

I denne tid vil kattens appetit også øges, og hun vil formentlig spise mere end hun plejer. Det anbefales at give cirka 25% mere mad til katten, end hun normalt spiser. Dog skal maden fordeles over flere måltider, da killingerne nu fylder så meget, at katten formentlig hurtig vil føle sig mæt, og derfor kun kan spise små portioner.

Ændringer i adfærd

For de fleste katte vil man se et mønster i adfærden igennem drægtigheden. Kort efter undfangelsen vil din kat formentlig være mere nærværende og kærlighedssøgende, og den vil kræve mere opmærksomhed fra dig. Kattens adfærd og personlighed vil da ændre sig senere i graviditeten, især mod enden. De kan for eksempel virke rastløse og trætte, men også direkte aggressive. Det kan derfor være en god ide at holde småbørn væk fra katten i nogle uger, samt fortælle andre i husstanden, at de skal være forsigtige omkring katten, hvis den viser tegn på aggressivitet. Det er også vigtigt at lave et sted i huset, som kun er kattens. Dette kan for eksempel være en papkasse, hvor der er skåret hul til nem adgang for den voksende mave. Hvis katten finder ro på denne placering under drægtigheden, vil den formentlig også gå i fødsel her. På den måde har du som ejer også styr på, hvor hun vil opfostre killingerne. Ligeledes kan du være opmærksom på, hvornår tiden for fødslen kommer tæt på, da hun vil bruge det meste af sin dag her.

Bliv helt sikker med en tur til dyrlægen

Er du endnu usikker på om katten er drægtig, eller ønsker du at få bekræftet graviditet og sikre at alt er godt? Så kan et smut til dyrlægen blive nødvendigt. Dyrlægen kan mærke efter på kattens mave, om der er killinger til stede. Ganske kort inde i graviditeten, omkring den 19. dag. kan katten ligeledes få en ultralydsscanning, hvor dyrlægen kan bekræfte drægtighed, og muligvis også tælle hvor mange killinger der er tale om. Efter 45 dage kan killingerne også spottes på ultralydsscanningen. 

Uanset om du tager til dyrlægen for at få bekræftet graviditeten eller ej, kan det være en god ide at være forberedt på at skulle derhen i forbindelse med fødslen. Langt de fleste kattefødsler forløber uden problemer, og kattemor klarer som regel det hele selv. Men der kan forekomme situationer hvor du, som ejer, skal være opmærksom, og eventuelt må forbi dyrlægen under fødslen. Du kan læse mere om fødslen og hvad du skal være opmærksom på her

Vær opmærksom på falsk drægtighed

Falsk drægtighed, også kaldet pseudodrægtig, kender du måske allerede fra andre dyrearter, såsom hunde. Katte kan også blive falsk drægtige, men i modsætning til andre dyrearter, er falsk drægtighed hos katte ikke så almindeligt endda. Grunden til denne forskel er, at falsk drægtighed sker, fordi ægløsningen stimulerer udviklingen af hormonet progesteron, som får kroppen til at tro den er drægtig. Hundes ægløsning sker før parringen. Det betyder hunden udvikler progesteron, selvom den ikke er drægtig. Katten, derimod, får først ægløsning efter parringen. Dette ender da ofte ud i en graviditet, men i de sjældne tilfælde hvor parringen ikke ender i en graviditet, kan katten blive falsk drægtig.

Falsk drægtighed betyder at katten tror den er gravid, uden at være det. De første symptomer på graviditet, såsom forstørrede og røde brystvorter, er også symptomer ved falsk drægtighed. Man kan derfor ikke vide sig 100% sikker på drægtighed udelukkende på grund af dette symptom. Hvis du efterfølgende opdager at din kat har været falsk drægtig, skal du være opmærksom på, at hun går i løbetid igen 6-8 uger efter den sidste løbetid.

 Symptomerne på falsk drægtighed, ligner som sagt symptomerne på drægtighed. For eksempel kan din kats appetit også øges, og katten vil sandsynligvis også tage lidt på i vægt. Hun vil formentlig også bygge rede og virke kontaktsøgende eller nedstemt. Hvis din kat efter 2 måneder forsat ikke er gået i løbetid og stadig har ændret adfærd, kan det være en god ide at snakke med din dyrlæge, og få bekræftet at alt er som det skal være. I forvejen er falsk drægtighed hos katte sjældent, men det er endnu mere sjældent at tilstanden kræver behandling. Normalt går det nemlig over af sig selv med tiden, og i forbindelse med at katten går i løbetid igen.

P-piller til katte

Har din kat adgang til at komme udenfor, eller lever din hunkat med hankatte, er det svært at kontrollere om din kat bliver gravid. Især da katte er yderst frugtbare og går i løbetid så ofte. Ønsker du at sikre din kat mod graviditet, så kan du overveje at give din kat p-piller. P-piller til katte vil forhindre løbetid, og dermed kan katten ikke blive drægtig. Der er dog en række bivirkninger forbundet med p-piller til katte, og alle hunkatte skal igennem et sundhedstjek hos dyrlægen, før de kan få en recept på pillerne. Sundhedsundersøgelsen skal efterfølgende foretages en gang årligt. 

Selve p-pillen gives til katten en gang om ugen, det er derfor vigtigt, at man som ejer er opmærksom på, hvilken dag på ugen katten skal have sin pille. Glemmer man dette, blot for en dag, kan det give en forhøjet risiko for uønskede killinger. Hvis du ved, at din kat aldrig skal have killinger, så kan du overveje at få katten steriliseret. Det er nemlig en langt sikrere løsning, som også har færre bivirkninger for din kat.

MEST POPULÆRE

Om Kattens Verden

Kattensverden.dk er en samling af artikler der skal give informationer omkring det at have en kat.

Artiklerne er skrevet af  gæsteforfattere og er egne synspunkter og skal ikke forveksles med lægelige vurderinger eller videnskabelige undersøgelser.

OBS: Er du i tvivl om din kats sikkerhed, så ring til dyrlægen med det samme!

Vær en del af fællesskabet: